De voormalige Italiaanse koninklijke familie vraagt Italië om hun kroonjuwelen, die naar schatting 300 miljoen euro waard zijn, terug te geven, zo meldt The Telegraph.

De familie, ook bekend als het koninklijk huis van Savoye, verloor haar collectie tiara’s, oorbellen, halskettingen en broches toen de monarchie in 1946 werd afgeschaft, aldus de Britse krant. Sindsdien worden de juwelen in Rome bewaard in een kluis van de centrale bank van Italië.

Dinsdag werd een bemiddelingsvergadering gehouden tussen vertegenwoordigers van de centrale bank en advocaten van het huis van Savoye, die volgens The Telegraph geen resultaat opleverde. De krant voegde eraan toe dat de bank waarschijnlijk het verzoek van de koninklijke familie aan de regering zal overdragen.

‘Het is een schande dat de juwelen in staatsbezit zijn’

“Italië moet doen wat juist en gepast is en de juwelen teruggeven aan mijn familie”, vertelde prins Emanuele Filiberto van Savoye aan Nick Squires van The Telegraph. “Het gaat ons niet om de monetaire waarde van de juwelen. Wat belangrijker is, is de historische en sentimentele waarde die ze voor de familie hebben.”

Prins Emmanuele voegde daaraan toe dat andere landen hun juwelen tentoonstellen, zoals Groot-Brittannië dat zijn kroonjuwelen in de Tower of London bewaart, maar dat dit voor Italië nooit het geval is geweest. "Italië is zowat het enige land ter wereld waar het privébezit van de ex-koninklijke familie nog steeds in handen is van de staat. Het is een schande. Zelfs Rusland en Joegoslavië hebben hun vorsten hun privébezit teruggegeven", zei hij.

Prins Emanuele is de kleinzoon van de laatste koning van Italië en wordt in het land als een beroemdheid beschouwd. De prins vertelde eerder aan Insider dat hij de eerste 30 jaar van zijn leven in ballingschap doorbracht, nadat de Italiaanse regering mannelijke erfgenamen verbood naar het land terug te keren. Het verbod werd uiteindelijk in 2002 opgeheven.

LEES OOK: Zo heeft Virginia Giuffre het voor elkaar gekregen een misbruikzaak te mogen starten tegen de Britse prins Andrew